Kavos be kofeino tinkamumas sveikatai

Daugumoje kavinių be kofeino kava patiekiama kaip įprastos kavos alternatyva. Tačiau, priešingai nei manoma, kavoje be kofeino vis tiek yra kofeino, tik daug mažiau nei įprastoje kavoje. Jei tai jus nustebino, skaitykite toliau ir sužinokite kavos be kofeino gėrimo privalumus ir trūkumus.

Kava be kofeino – tai tokia pati kava, kaip ir įprasta, tik iš jos pašalinta didžioji dalis kofeino. Kaip minėta, kavoje be kofeino vis tiek yra labai mažas kofeino kiekis (apie 3 %, palyginti su įprasta kava), nes nėra būdo pašalinti 100 % kofeino.

Įprastos kavos puodelyje yra apie 95 miligramai kofeino. Puodelyje kavos be kofeino yra tik 2 miligramai kofeino.

Kavą be kofeino galima pagaminti trimis būdais: šveicariško vandens, anglies dioksido ir metilo chlorido. Daugiau apie kavos be kofeino apdorojimą galite sužinoti čia.

Šveicariškas vandens metodas – tai procesas, naudojamas kavos pupelėms be kofeino.

Jo metu žalios kavos pupelės mirkomos vandenyje tol, kol vanduo prisisotina tirpių kavos komponentų. Kofeinas iš vandens išfiltruojamas ir taip gaunamas žaliosios kavos ekstraktas. Tada ekstraktas dedamas į žalios kavos pupeles, kuriose vis dar yra kofeino, kad iš pupelių būtų išgautas kofeinas.

Anglies dioksidas yra dujos, kurios išsiskiria Žemės atmosferai reaguojant su saulės šviesa.

Anglies dioksidas gali atskirti įvairias chemines medžiagas, pumpuodamas per jas, pavyzdžiui, kofeiną iš kavos.

Metilo chloridas yra cheminė medžiaga, kuri paprastai naudojama valymo priemonėse ir kaip tirpiklis.

Metileno chloridas yra cheminis tirpiklis, naudojamas kofeinui iš kavos pupelių pašalinti. Anksčiau dažniausiai naudota cheminė medžiaga buvo benzenas, kol buvo įrodyta, kad jis yra kancerogenas. Dabar įmonės perėjo prie kitų cheminių medžiagų, dažniausiai etilacetato ir metileno chlorido.

Tačiau dėl metilchlorido kilo ginčų, nes didelis jo kiekis yra toksiškas ir gali pažeisti centrinę nervų sistemą.

[Valdančioji institucija] nusprendė, kad maži metileno chlorido pėdsakai kavoje be kofeino nekelia rūpesčių, nes daugiau nei 0,001 % likučių yra draudžiami.

Kavos be kofeino tinkamumas sveikatai priklauso nuo jūsų sveikatos būklės ir ligos istorijos. Kavoje be kofeino vis dar yra daug antioksidantų, kurių turi įprasta kava, todėl jei norite atsisakyti kofeino, bet vis tiek gauti naudingų kavos savybių, kava be kofeino yra geras pasirinkimas. Kava be kofeino taip pat padeda žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui, bet mėgsta kavos skonį. Dar vienas geras pasirinkimas, jei norite kofeino, bet mažesnio jo kiekio, yra pusės kavos kava.

Ar turėčiau gerti kavą be kofeino?

Kavos be kofeino gėrimo privalumai ir trūkumai priklauso nuo jūsų individualios situacijos ir sveikatos būklės.

Kavos be kofeino gėrimo privalumai

Kava be kofeino gali padėti:

Jautrumas kofeinui reiškia neigiamą šalutinį poveikį, kurį daugelis žmonių patiria dėl kofeino, pavyzdžiui, nemigą, nerimą, širdies plakimą, aukštą kraujospūdį ir nerimą. Kava be kofeino gali padėti žmonėms išvengti šio poveikio.

Kofeinas gali sukelti sveikatos problemų, pavyzdžiui, nemigą, širdies plakimą ir kitas problemas. Kofeinas yra stimuliatorius, diuretikas ir rūgštingumą didinanti medžiaga. Jei turite tokių problemų kaip rėmuo, miego sutrikimai ar žarnyno problemos, kava be kofeino gali padėti jums vis dar mėgautis kava, kartu sumažinant kofeino poveikį.

Kofeino sukeltas nerimas yra dažnas šalutinis kofeino poveikis. Neramumas ir nervingumas yra dažni kofeino šalutiniai poveikiai, tačiau juos sukelia ne kava. Kava gali pabloginti simptomus žmonėms, kurie ir taip yra linkę į nerimą.

Jei pastebėjote, kad išgėrus įprastos kavos nerimas sustiprėja, galbūt reikėtų pereiti prie kavos be kofeino.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad kava kai kuriems žmonėms gali turėti vidurius laisvinantį poveikį, tačiau tai vis dar tiriama. Galiausiai kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas ir jūs geriausiai pažįstate save.

Kavos be kofeino gėrimo trūkumai.

Kava be kofeino taip pat gali būti tokių skonių kaip lazdyno riešutų, vanilės ir mokos.

Cheminės medžiagos. Kai kurios kavos be kofeino gaminamos su metilo chloridu, kuris yra cheminė medžiaga, randama dažų nuėmikliuose. Didelės šios cheminės medžiagos koncentracijos poveikis žmonėms gali turėti sunkų neurologinį poveikį, o ilgalaikis jos poveikis gyvūnams gali sukelti centrinės nervų sistemos sutrikimus.

Pirkdami kavą be kofeino, būtinai patikrinkite etiketę, kad sužinotumėte, kokiu būdu ji buvo be kofeino. Dažniausiai kava, ant kurios nenurodyta, kaip ji buvo be kofeino, buvo pagaminta naudojant metilo chloridą.

Kavos be kofeino poveikio cholesterolio kiekiui žmonių organizme tyrimų rezultatai prieštaringi. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji didina cholesterolio kiekį, o kiti teigia, kad poveikio nėra. Šiuo metu tyrimų rezultatai nėra vienareikšmiai, tačiau jei turite problemų dėl cholesterolio, galite pasitarti su gydytoju ir išsiaiškinti, ar kava be kofeino nekelia susirūpinimo.

Patiko? Pasidalink