Vietname arbata tradicinė, tačiau pastaruoju metu labai populiari pasidarė ir kava. Geriama ji čia ypatingai. Kartu su kava iš mažyčių, kaip antpirštis, porcelianinių puodukų geriama ir stipri tradicinė arbata. Puikus gėrimas esti ir tuo atveju, kai lygiomis dalimis sumaišoma stipri karšta kava ir tinkamai užplikytas stiprus arbatos antpilas.
Gėrimai, kurių pagrindinis komponentas yra arbata, smarkiai įvairuoja. kiekvienoje šalyje yra savi jų paruošimo metodai ir receptai. Užplikoma kiniškuoju, mongoliškuoju, tibetiškuoju, angliškuoju būdais. Nevienodai arbatos gėrimus gamina kalmukai, kirgizai, kazachai, buriatai, uzbekai. Kinai ir japonai geria arbatą tik gryną, manydami, kad bet kokie priedai gėrimą tik gadins.
Kofeino yra ne tik kavos pupelėse
Tačiau kitos tautos arbatą gamina ir su įvairiais priedais. Kai kuriose, pavyzdžiui, Rytų šalyse, į arbatą įmaišoma džiovintų jazminų žiedų, uzbekai į arbatą deda juodujų pipirų (paprasta juodoji arbata, tik kiekvienam šaukšteliui sausų arbatžolių dedama po du sutrintus juoduosius pipirus). Irane ir Turkijoje arbata geriama su citrina ir prie jos tiekiama figų, razinų, migdolų. Tarybų Sąjungoje arbata geriama su cukrumi, uogiene bei kitais saldumynais. Prie arbatos tinka bandelės, pyragaičiai, sausainiai.
Arbata geriama iš porcelianinių puodukų. Porceliano maloni faktūra, jis sušvelnina aukštos temperatūros pojūtį. Arbata geriama karšta, bet ne deginanti.
Kava tampa madinga. Apie ją kalba ir piktžodžiauja
Štai keletas arbatos gėrimų receptų.
Angliška arbata su pienu. pašildytą arbatinuką suberiama sausa arbata tokiu santykiu: vienas šaukštelis arbatžolių vienam puodukui ir dar vienas šaukštelis arbatinukui. Arbatžolės užplikomos verdančiu vandeniu ir laikomos 5 minutes. Tuo metu į pakaitintus puodukus įpilama pieno (nuo 1/6 iki 1/4 puoduko) ir paskui į pieną pilama arbata. Atkreipkite dėmesį: arbata pilama į pieną, o ne atvirkščiai. Priešingu atveju, anglų nuomone, gėrimas bus blogesnis.
Neįmanoma įsivaizduoti Artimųjų Rytų šalių be kavos
Indiška arbata su pienu. Dviem porcijoms reikia pusės stiklinės vandens, pusės stiklinės pieno, 3 šaukštelių cukraus. Visa tai užvirinama mažame emaliuotame puode. Užvirus suberiami du šaukšteliai sausų arbatžolių, puodas sandariai uždengiamas dangčiu ir ant mažos ugnies 2-3 min. kaitinama. Nukaitus nuo ugnies, porą minučių palaukiama, paskui iškošiama pro sietelį ir išpilstoma mažus puodukus.
Tokia arbata geriama rytą dar prieš pusryčius.
Įvertinkime kavos skirtumus, privalumus bei trūkumus